Eugeen Yoors, Oorlogsgetuige 1914-1918unieke soldatenportretten 1914-1918

Hier komen binnenkort enkele dokumenten en ook reproducties van soldatenportretten, die geselecteerd zullen worden  naar aanleiding van de tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum  te Ieper.

Voor alle mensen die niet in de mogelijkheid waren de tentoonstelling te bezoeken (en die dus een enorm aangrijpend kader hebben gemist), is er toch nog hoop.  Vanuit Nederland bestaat belangstelling deze tentoonstelling over te nemen en eventueel verder uit te bouwen.  De soldatenportretten gaan immers terug op verblijf in het Kamp van Amersfoort (en Zeist)  aan de Utrechtse Heuvelrug waar Eugeen Yoors verbleef samen met schilder Rik Wouters, maar ook met mensen als Joe English, die Yoors had leren kennen op de Antwerpse Akademie.


Jan Yoors: the heroic present

Naast enkele soldatenportretten zal de Galerij binnenkort ook enkele werken tonen van zoon Jan Yoors, en een preview van enkele foto's van het nieuwe boek over Jan Yoors: the heroic present.  Ook zal de Galerij enkele opmerkelijke documenten tonen verwijzend naar het werk en leven van  Eugeen Yoors' echtgenote Magda Peeters.


onovertroffen kunstenaars

Last but not least, zal de Galerij ook aandacht besteden aan  de nieuwe "onovertroffen" kunstenaars. De eerste in de rij is Armand Calders, glaskunstenaar die o;m. nauw samenwerkte met Eugeen Yoors.  Werk van hem vindt u o.m. in de Antwerpse Kerk Christus Koning, gelegen in de tentoonstellingswijk van het Zuidelijk stadsdeel.
© Stichting Yoors/Yoors Foundation - Postbus 97 - B-2600 Antwerpen Berchem 1